Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Ο μύθος του Φλεβάρη

Γιατί ο Φλεβάρης έχει 28 ημέρες,τις λιγότερες απ΄όλους τους άλλους μήνες του χρόνου;
Την απορία έρχεται να μας λύσει ο παρακάτω μύθος:

"Μια μέρα τα τρία αδέλφια ο Γενάρης,ο Φλεβάρης και ο Μάρτης τρύγησαν τ΄αμπέλια τους για να φτιάξουν κρασί. Όμως επειδή η παραγωγή ήταν μικρή,αποφάσισαν να ενώσουν το κρασί τους σ΄ένα βαρέλι και να το χρησιμοποιούν όλοι εξίσου.Επειδή στον Φλεβάρη άρεσε πολύ να πίνει,άνοιξε μια τρύπα στο βαρέλι,για να μπορεί να πίνει κρυφά απ΄τ΄αδέλφια του.Όμως δεν μπόρεσε να ελέγξει τον εαυτό του,ήπιε όλο το κρασί που υπήρχε στο βαρέλι και μέθυσε.Τ αδέλφια του θύμωσαν πολύ με τον Φλεβάρη και του πήραν από μια μέρα.Έτσι έμεινε κουτσός με 28 ημέρες."

Διηγήθηκα τον μύθο στα παιδιά και μετά τον συζητήσαμε όλοι μαζί στον κύκλο.
Εξήγησα τι θα πει η λέξη εξίσου,ανέφερε τον χαρακτηρισμό του λαού μας για τον Φλεβάρη,κουτσοφλέβαρος και βοήθησα τα παιδιά να καταλάβουν τι σημαίνει. Τέλος συζητήσαμε για την συμπεριφορά του Φλεβάρη και την τιμωρία που δέχτηκε εξαιτίας της απ΄τα αδέλφια του.
Στα παιδιά άρεσε πολύ αυτός ο μύθος-είναι ο 2ος που ακούνε σχετικά με τον Φλεβάρη-και με χαρά πήραν από ένα φύλλο Α4  για να ζωγραφίσουν κάθε σκηνή του μύθου όπως θέλουν με σκοπό να φτιάξουμε ένα βιβλιαράκι και να το πάρουν σπίτι τους.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.