Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Όταν η φύση ζουζουνίζει.......

Σε όλη την προικισμένη ελληνική γη, το ανεπανάληπτο θαύμα της φύσης κυριαρχεί με μεγαλοπρέπεια, κατακτώντας τους πάντες. Οι αμέτρητες ομορφιές που η φύση κληροδότησε στην Ελλάδα ομορφαίνει την ελκυστική χώρα με ένα μοναδικό τρόπο, συνθέτοντας μία μοναδική εικόνα υπεροχής. Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η ομορφιά του φυσικού τοπίου αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο και γίνεται αξεπέραστη. Το ήπιο κλίμα, οι τέλειες θερμοκρασίες, οι ιδανικές καιρικές συνθήκες και πάνω απ' όλα η αναγέννηση της φύσης, η οποία διαρκεί περίπου τρεις μήνες, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της εποχής.Η εποχή της άνοιξης είναι η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου λόγω του ότι η θερμοκρασία, το κλίμα και τα εποχιακά φαινόμενα βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία προσφέροντας μοναδικές καιρικές συνθήκες. Εκτός απο τον καιρό, ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θεωρείται η κορυφαία αρετή της εποχής της άνοιξης είναι το γεγονός πως κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών πραγματοποιείται μία βαθιά αναγέννηση της φύσης. Στην άνοιξη, την κατεξοχήν αναζωογονητική εποχή, η φύση ανθίζει, δημιουργώντας ένα ανεπανάληπτο σκηνικό.
Τώρα την Άνοιξη ,πολλές φορές  μιλάμε με τα παιδιά για τις αλλαγές στον καιρό και την φύση... Ο καιρός αλλάζει, τα αποδημητικά πουλιά επιστρέφουν, τα ζώα που είχαν πέσει χειμερία νάρκη ξυπνάνε για να χαρούν κι αυτά τη φύση...
Η φύση ξυπνάει και μαζί της τα ζώα, τα φυτά,τα λουλούδια  και τα έντομα που ζουζουνίζουν χαρούμενα...Έτσι δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε στο Νηπιαγωγείο, με τις πεταλούδες και τις μέλισσες,που τόσο αγαπούν τα παιδιά και δεν χορταίνουν να μαθαίνουν πληροφορίες, να παίζουν παιχνίδια  και να κάνουν κατασκευές και φύλλα εργασίας  με αυτά τα έντομα. 
Ξεφυλλίσαμε διάφορα βιβλία με έντομα ,αντλήσαμε πολλές χρήσιμες γνώσεις  για αυτά, είδαμε τα στάδια εξέλιξης της πεταλούδας, τα οποία δραματοποιήσαμε κιόλας μέσα από ένα τραγουδάκι, εξηγήσαμε τι είναι το κουκούλι, η χρυσαλλίδα, η κάμπια ,αλλά και τα είδη των μελισσών , τα ονόματά τους (βασίλισσα, εργάτρια, κηφήνας )την ιεραρχία τους μέσα στο μελίσσι  ,τη συμπεριφορά τους, τη δουλειά του μελισσοκόμου,τη μεγάλη αξία που έχει το μέλι στη διατροφή μας,  κ.α.
Βέβαια μιλήσαμε και για άλλα έντομα,όπως το μυρμήγκι,την γνωστή σε όλους  μας ψείρα ,το ενοχλητικό παράσιτο ,που μάλιστα τώρα την Άνοιξη κυρίως ,της αρέσει να σκαρφαλώνει στα κεφαλάκια των παιδιών για να βρει την τροφή της ,καθώς και με ποιους τρόπους πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ,εάν αποφασίσει να επισκεφτεί το σχολείο μας. 


                          











Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε και κόψαμε μελισσούλες,τις οποίες στη συνέχεια κολλήσαμε σε κερήθρες και μετά τοποθετήσαμε σε κυψέλες , φτιάχνοντας την δική μας κυψέλη που θα στολίσει την τάξη μας.








Ασφαλώς δεν θα μπορούσαμε να μην παίξουμε το πασίγνωστο παιχνίδι ''περνά -περνά η μέλισσα, με τα μελισσόπουλα και με τα παιδόπουλα'', παιχνίδι αγαπημένο ,που μεγάλωσε πολλές γενιές ανθρώπων.
Σε όλα αυτά βοήθησαν πολύ οι φοιτήτριες του τρίτου έτους, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.







Την  άλλη μέρα είδαμε μια συλλογή από έντομα ,που τα περσινά προνήπια ήθελαν να την ξαναδούν με ανυπομονησία. Είδαμε διάφορα είδη εντόμων , είπαμε τα ονόματά τους ,τα χαρακτηριστικά τους, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους , ως προς το χρώμα τους ,το σχήμα τους ,το μέγεθός τους ,κ.τ.λ. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε το έντομο Μάντις,ή αλλιώς το γνωστό σε όλους αλογάκι της Παναγίας ,ο γρύλος ,οι επιδέξιες λιβελούλες, οι εντυπωσιακές χρυσόμυγες με τα υπέροχα λαμπερά χρώματά τους , οι αράχνες-υφάντρες, οι λαμπεροί σμαραγδένιοι σκαραβαίοι, τα σκαθάρια ρινόκεροι κ.α. Την παράσταση όμως έκλεψαν πραγματικά, οι δυο σκορπιοί : αυτός που συναντάμε και στην Ελλάδα ,αλλά και ο σκορπιός που βρίσκεται μόνο στην ζούγκλα  του Αμαζονίου, ο οποίος είναι και πολύ επικίνδυνος για τον άνθρωπο. Μην μας ρωτάτε αν φοβηθήκαμε από όλα αυτά ; Ασφαλώς και όχι. Όλοι συμφωνήσαμε ότι και τα έντομα, είναι πλάσματα του Θεού, επομένως καλώς αποτελούν μέρος του ζωικού βασιλείου και της τροφικής αλυσίδας ,ο πλάστης και δημιουργός τους ήξερε πολύ καλά τη χρησιμότητά τους πάνω στον πλανήτη, άρα κι εμείς οφείλουμε να τα αγαπάμε , να τα σεβόμαστε ,να τα προστατεύουμε και όχι να τα φοβόμαστε ή να τα ενοχλούμε όταν είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. Πολλά από αυτά τα έντομα δυστυχώς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από το οικοσύστημα ,εξαιτίας της βίαιης παρέμβασης του ανθρώπου σε αυτό (πυρκαγιές, ρύποι, μόλυνση του περιβάλλοντος κτλ.)











                                  

Τα φύλλα εργασίας μας :































Οι κατασκευές μας.



                                                   





Εδώ οι φοιτήτριες του τετάρτου έτους έφτιαξαν πεταλούδες-ανεμόμυλους ,εμπνευσμένες από  έναν πίνακα ζωγραφικής του Νταλί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.