Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Με μια μπουρού

Η τελευταία θεματική ενότητα για φέτος ήταν σχετική με τη θάλασσα.
Στα πλαίσια αυτής της θεματικής γνωρίσαμε τα ζώα της θάλασσας,μιλήσαμε για τα είδη που κινδυνεύουν,για τη μόλυνση και τις συνέπειες της στα θαλάσσια  είδη αλλά και στον άνθρωπο.
Ήρθαμε σε επαφή με τις έννοιες νησί,πέλαγος,ωκεανός και ταξιδέψαμε στον βυθό των ωκεανών με τη βοήθεια διαφόρων  video του national geographic , βιβλίων και εικόνων.
Ο φίλος μας,που ταξιδεύει για χάρη μας στα πέρατα του κόσμου,μας έφερε μια μέρα δώρο ένα μεγάλο καλάθι με κοχύλια.Ανάμεσα τους ήταν και μια μεγάλη μπουρού. 
Φυσικά την προσοχή των παιδιών τράβηξε αμέσως η μπουρού,αφού τόσο μεγάλο κοχύλι δεν είχαν δει ξανά! "Τι είναι αυτό το μεγάλο κοχύλι κυρία;" Η ερώτηση των παιδιών σηματοδοτεί την αρχή της ενασχόλησής μας με τα οστρακοειδή.Μαθαίνουμε πως είναι ζώα της θάλασσας και αυτά,πως το κοχύλι είναι το σπίτι τους,θυμόμαστε το σαλιγκάρι της στεριάς και τη χελώνα και αμέσως βρίσκουμε  ομοιότητες και διαφορές  ανάμεσα σ΄αυτά τα είδη! Συζητάμε για τη μπουρού που υπάρχει και στις ελληνικές θάλασσες,αλλά είναι προστατευόμενο είδος-έχουμε εξοικειωθεί με την έννοια αυτή,λόγω του προγράμματος μας για τα ζώα υπό εξαφάνιση.Τα παιδιά μαθαίνουν πως  παλιά οι νησιώτες χρησιμοποιούσαν τη μπουρού για να σφυρίζουν και ν΄αναγγέλλουν την άφιξη ή την αναχώρηση των καϊκιών.Φυσικά όλα θέλησαν να το κάνουν!







Ξέρεις πως αν βάλεις μια μπουρού στο αυτί σου μπορείς ν΄ακούσεις τον ήχο της θάλασσας;Ας δοκιμάσουμε!



 Θέλεις να δεις τι θα συμβεί αν μιλήσεις μέσα στη μπουρού;


Τα παιδιά άκουσαν τον αέρα που στροβιλίζεται στο σπειροειδές εσωτερικό της μπουρού,διαπίστωσαν την παραμόρφωση του ήχου μέσα στη μπουρού και αφού το έκαναν και το ξανάκαναν πολλές φορές αποφάσισαν ν΄ασχοληθούν και με τα μικρότερα κοχύλια!



Πολλά θέλησαν να πειραματιστούν και έτσι έβαλαν στ΄αυτί τους και τα μικρότερα,δοκίμασαν να συγκρίνουν τους ήχους βάζοντας στο ένα αυτί τη μπουρού και στο άλλο ένα άλλο κοχύλι,αλλά δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες από τα τόσο ενδιαφέροντα πειράματά τους,αφού κάπου εδώ μ΄εγκατέλειψε το κινητό λόγω μπαταρίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.