Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Γιορτή λήξης σχολ. έτους 2014-2015

Την Παρασκευή 12/6/15,πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας η γιορτή λήξης η οποία ήταν ταυτόχρονα και η παρουσίαση μας στους γονείς των προγραμμάτων "Η κιβωτός του Νώε" και "Καβάλα στο δελφίνο τον κόσμο γύρισα" που αφορούσαν τα ζώα υπό εξαφάνιση.
Το  σενάριο της γιορτής- που γράψαμε μ΄αφορμή το θέμα μας-   ήταν περιληπτικά το εξής:
Μια ομάδα παιδιών αποφασίζει να ζητήσει απ΄τη κυρία να πάνε ένα ταξίδι στο Αιγαίο για να γνωρίσουν από κοντά τις φώκιες,τα δελφίνια και τ΄άλλα ζώα της Ελλάδας που κινδυνεύουν μ΄εξαφάνιση.Έτσι παίρνουν ένα πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά,αλλά φτάνοντας στο πρώτο σταθμό του ταξιδιού τους ανακαλύπτουν πως όλα τα ζώα βρίσκονται σ΄ένα καράβι έτοιμα να φύγουν μακριά απ΄όσους τα κυνηγούν τρελά! Η έκπληξη των παιδιών είναι τεράστια όταν βλέπουν πως στο καράβι υπάρχουν και δράκοι,είδος από καιρό εξαφανισμένο στον πλανήτη μας.Παιδιά και ζώα αποφασίζουν να φύγουν μαζί σ΄ένα ταξίδι στο Αιγαίο,για να διαδώσουν σ΄όλους το μήνυμα της ανάγκης να ζήσουμε με σεβασμό στη φύση και σ΄όλα της τα είδη,αφού όλοι είμαστε μέρος της ίδιας αλυσίδας.
Τα παιδιά μας ερμήνευσαν καταπληκτικά τους ρόλους τους: παιδιά,καπετάνιος και ναύτες,ζώα(δράκοι,δελφίνια,χελώνες καρέτα-καρέτα,αρκούδες,ελέφαντες). Η παράσταση περιελάμβανε χορούς και τραγούδια,έτσι τα παιδιά τραγούδησαν και χόρεψαν τα:
"το παραμύθι έχει αρχίσει", "το ελεφαντάκι","ο τεμπέλης δράκος",
"η αρκούδα","10 καβουράκια","το ναυτάκι του Αιγαίου"," Μεσ΄του Αιγαίου τα νερά","καβάλα στο δελφίνι","τράβα μπρος","ναυτάκι συριανό",κάνε τον χειμώνα καλοκαίρι".
Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους,να ευχηθούμε σ΄όλους Καλό Καλοκαίρι και στα παιδιά μας Καλή Πρόοδο και πάντα επιτυχίες!
Για τις ανάγκες της γιορτής μας φτιάξαμε για όλους (παιδιά και νηπιαγωγούς)μπλουζάκια που στο μπροστινό τους μέρος είχαν διάφορα ζώα υπό εξαφάνιση και πίσω το λογότυπο του Νηπιαγωγείου μας

Από κοινού τα δύο τμήματα φτιάξαμε αφίσα με τη τεχνική του ψηφιδωτού με  δελφίνια να εκπέμπουν το μήνυμα  "ΣΩΣΕ ΜΕ"
η οποία στόλισε τη γιορτή μας
Μαζί με τα παιδιά κόψαμε σε χαρτόνι δελφίνια και άλλα ζώα της θάλασσας, φορτώσαμε στη Κιβωτό μας τα ζώα, βάλαμε  και μια γοργόνα να τα προσέχει στο ταξίδι τους και έτοιμο το σκηνικό μας!

Ορίστε και μερικές φωτογραφίες απ΄τη γιορτή μας!











   Για το τέλος της γιορτής μας,παιδιά και ζώα σε ζευγάρια χορεύουν το "Κάνε τον χειμώνα καλοκαίρι"

 

Οι τελευταίες κατασκευές της χρονιάς

Οι κατασκευές με το οικοδομικό υλικό και τα ζώα ήταν απ΄τις αγαπημένες ελεύθερες δραστηριότητες για πολλά παιδιά φέτος.
Ξεκίνησαν δειλά από  μικρές ατομικές προσπάθειες και εξελίχθηκαν σε περίπλοκες συνεργατικές κατασκευές που συχνά τις τελευταίες μέρες απαιτούσαν το σύνολο του οικοδομικού υλικού και την συνεργασία μιας μεγάλης ομάδας παιδιών.
Μέσω αυτών των κατασκευών τα παιδιά έμαθαν να μοιράζονται,να συνεργάζονται,να δημιουργούν.Ενίσχυσαν την αυτοεκτίμηση τους,  διεύρυναν τις γνώσεις τους,ανέπτυξαν με αβίαστο και φυσικό τρόπο την φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και κατάλαβαν την αξία της συνεργασίας για την πραγματοποίηση ενός κοινού σκοπού(στην προκειμένη περίπτωση ενός μεγάλου έργου).
Σας βεβαιώνω πως οι φωτογραφίες αδικούν πολύ τις υπέροχα πολύπλοκες κατασκευές των τελευταίων ημερών!









 

Με μια μπουρού

Η τελευταία θεματική ενότητα για φέτος ήταν σχετική με τη θάλασσα.
Στα πλαίσια αυτής της θεματικής γνωρίσαμε τα ζώα της θάλασσας,μιλήσαμε για τα είδη που κινδυνεύουν,για τη μόλυνση και τις συνέπειες της στα θαλάσσια  είδη αλλά και στον άνθρωπο.
Ήρθαμε σε επαφή με τις έννοιες νησί,πέλαγος,ωκεανός και ταξιδέψαμε στον βυθό των ωκεανών με τη βοήθεια διαφόρων  video του national geographic , βιβλίων και εικόνων.
Ο φίλος μας,που ταξιδεύει για χάρη μας στα πέρατα του κόσμου,μας έφερε μια μέρα δώρο ένα μεγάλο καλάθι με κοχύλια.Ανάμεσα τους ήταν και μια μεγάλη μπουρού. 
Φυσικά την προσοχή των παιδιών τράβηξε αμέσως η μπουρού,αφού τόσο μεγάλο κοχύλι δεν είχαν δει ξανά! "Τι είναι αυτό το μεγάλο κοχύλι κυρία;" Η ερώτηση των παιδιών σηματοδοτεί την αρχή της ενασχόλησής μας με τα οστρακοειδή.Μαθαίνουμε πως είναι ζώα της θάλασσας και αυτά,πως το κοχύλι είναι το σπίτι τους,θυμόμαστε το σαλιγκάρι της στεριάς και τη χελώνα και αμέσως βρίσκουμε  ομοιότητες και διαφορές  ανάμεσα σ΄αυτά τα είδη! Συζητάμε για τη μπουρού που υπάρχει και στις ελληνικές θάλασσες,αλλά είναι προστατευόμενο είδος-έχουμε εξοικειωθεί με την έννοια αυτή,λόγω του προγράμματος μας για τα ζώα υπό εξαφάνιση.Τα παιδιά μαθαίνουν πως  παλιά οι νησιώτες χρησιμοποιούσαν τη μπουρού για να σφυρίζουν και ν΄αναγγέλλουν την άφιξη ή την αναχώρηση των καϊκιών.Φυσικά όλα θέλησαν να το κάνουν!







Ξέρεις πως αν βάλεις μια μπουρού στο αυτί σου μπορείς ν΄ακούσεις τον ήχο της θάλασσας;Ας δοκιμάσουμε!



 Θέλεις να δεις τι θα συμβεί αν μιλήσεις μέσα στη μπουρού;


Τα παιδιά άκουσαν τον αέρα που στροβιλίζεται στο σπειροειδές εσωτερικό της μπουρού,διαπίστωσαν την παραμόρφωση του ήχου μέσα στη μπουρού και αφού το έκαναν και το ξανάκαναν πολλές φορές αποφάσισαν ν΄ασχοληθούν και με τα μικρότερα κοχύλια!



Πολλά θέλησαν να πειραματιστούν και έτσι έβαλαν στ΄αυτί τους και τα μικρότερα,δοκίμασαν να συγκρίνουν τους ήχους βάζοντας στο ένα αυτί τη μπουρού και στο άλλο ένα άλλο κοχύλι,αλλά δυστυχώς δεν έχω φωτογραφίες από τα τόσο ενδιαφέροντα πειράματά τους,αφού κάπου εδώ μ΄εγκατέλειψε το κινητό λόγω μπαταρίας!

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ο Κυνηγετικός σύλλογος Αχαΐας , στο Νηπιαγωγείο μας.

Στις 29 Μαΐου  ,μετά από πρόσκληση  και στα  πλαίσια υλοποίησης  των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων ,που  έχει αναλάβει το Νηπιαγωγείο μας ,  επισκέφτηκε το σχολείο μας ο κυνηγετικός σύλλογος Αχαΐας .
Σκοπός της επίσκεψής του ήταν , να μας ενημερώσει  για τις δράσεις του ,όπως την  πάταξη  της λαθροθηρίας , τους μήνες και την εποχή που επιτρέπεται το κυνήγι  και για ποιο λόγο γίνεται αυτό (δεν μπορούμε να κυνηγάμε τα ζώα όταν αυτά αναπαράγονται  και γεννούν τα αυγά ή τα μωρά τους ... μας είπαν   ) . Μας μίλησαν ακόμα για  την δασοπυρόσβεση , τις δεντροφυτεύσεις, για το εκτροφείο  άγριων ζώων και πτηνών που διατηρεί ο σύλλογος   , τον καθαρισμό παραλιών και δασών από σκουπίδια,  τις απελευθερώσεις πουλιών , την βελτίωση Βιότοπων με σπορές σε κατάλληλες τοποθεσίες,για την υποστήριξη των θηραματικών πληθυσμών κα. 
Τους ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν ,τα ενημερωτικά φυλλάδια που μοίρασαν στα παιδιά για τα ζώα της Ελλάδας που προστατεύονται ,αλλά και για αυτά που επιτρέπεται να κυνηγούν οι κυνηγοί μας ,έτσι ώστε να διατηρείται η ισορροπία του οικοσυστήματος ,την εφημερίδα του συλλόγου τους  και ένα αναμνηστικό cd. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος της εφημερίδας τους είναι ''ΑΡΤΕΜΙΣ'' . Όλοι ξέρουμε ότι , η Άρτεμη ήταν μια από τις 12 θεές του Ολύμπου  στην αρχαία Ελλάδα και ήταν  η θέα του κυνηγιού ενώ  ως σύμβολο είχε ,το ελάφι.  Είχαμε την ευκαιρία επίσης να δούμε τη στολή του κυνηγού ,καθώς και το αυτοκίνητο της θηροφυλακής , με το οποίο μας επισκέφτηκαν. Τους ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι και καλή συνέχεια στο  σπουδαίο έργο τους. 








                                        




Εμείς φυσικά για να τους ευχαριστήσουμε δεν σταθήκαμε με τα χέρια σταυρωμένα . Πιάσαμε αμέσως δουλειά  και αρχίσαμε να ζωγραφίζουμε τόσο τα ζώα που επιτρέπεται να κυνηγούν οι κυνηγοί  όσο και αυτά που απαγορεύεται να τα κυνηγούν και προστατεύονται. Στη συνέχεια ασχοληθήκαμε με δύο πίνακες ζωγραφικής ,δυο σπουδαίων ζωγράφων . Ο ένας ήταν ΄'Οι Κυνηγοί '' του Πίτερ Μπρέγκελ και ο άλλος ''Η Κίσσα '' του Κλοντ Μονέ . Φέραμε τους δυο πίνακες σε αντιπαράθεση στον υπολογιστή και τους συγκρίναμε μεταξύ τους . Εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές, λεπτομέρειες και σχολιάσαμε το περιεχόμενό τους ,με ερωτήσεις και απαντήσεις .Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε τους δυο πίνακες και με τα έργα μας κάναμε και ένα μεγάλο κολάζ -αφίσα . Ωστόσο  δεν μείναμε μόνο εδώ. Όλοι συμφώνησαν, αυτούς τους δυο πίνακες  ,να τους ''παντρέψουμε '' και  να δημιουργήσουμε  μια ιστορία - παραμύθι ,δίνοντας την δική μας πλοκή  και το τέλος αυτής της ιστορίας. Με χαρά συμφώνησαν να κάνουν το ίδιο και οι μαθητές του διπλανού τμήματος ,οπότε όλοι μαζί ,φτιάξαμε το παρακάτω συνεργατικό παραμύθι , με τίτλο <<Οι κυνηγοί του Μπρέγκελ ,κυνηγάνε την κίσσα του Μονέ >> , το οποίο στη συνέχεια χαρίσαμε στον κυνηγετικό σύλλογο  Αχαΐας, ως αναμνηστικό δωράκι.
Η ιστοριούλα μας ήταν κάπως έτσι :
Μια φορά κι έναν καιρό ,  ήταν Χειμώνας όταν κάποιοι κυνηγοί βγήκαν στο χιόνι  για να κυνηγήσουν. Μια κίσσα ,καθόταν πάνω σε μια ξύλινη γεφυρούλα ,πεινασμένη και παγωμένη  από το τσουχτερό κρύο . Με τόση βαρυχειμωνιά  θα πεθάνουμε όλα τα ζώα από το κρύο και την πείνα ...είπε ο λύκος στον φίλο του το τσακάλι, που βρίσκονταν εκεί γύρω, ψάχνοντας και αυτά για φαγητό  .Το μόνο τυχερό ζωάκι σκέφτηκαν είναι η καφέ αρκούδα , που  τώρα βρίσκεται σε χειμερία νάρκη μέσα στη ζεστή φωλιά της  και δεν χρειάζεται να ψάχνει για τροφή.  Η Κίσσα φοβήθηκε όταν άκουσε τους κυνηγούς και  τα γαβγίσματα από τα κυνηγόσκυλα . Πετώντας πήγε και στάθηκε πάνω στην καμινάδα ενός μοναχικού σπιτιού που ήταν εκεί κοντά. Όμως για κακή της τύχη τσουρουφλίστηκε  το ένα της φτερό από το αναμμένο τζάκι και τώρα δεν μπορούσε να πετάξει. Τραυματισμένη ,περπάτησε με δυσκολία μέχρι το πιο κοντινό χωριό ,έως την πλατεία όπου τα παιδιά του χωριού ,έφτιαχναν έναν χιονάνθρωπο. Μόλις την είδαν τη λυπήθηκαν και την έβαλαν κάτω από το  καπέλο του χιονάνθρωπου ,για να μην κρυώνει και μέχρι να βρουν κάποια λύση  γι'αυτή. Τότε ήρθαν και οι κυνηγοί ,ακολουθώντας πάνω στο χιόνι ,τα ίχνη του πουλιού . Ρώτησαν τα παιδιά ,μήπως είδαν μια πληγωμένη  κίσσα. Εκείνα , επειδή φοβήθηκαν ,μήπως οι κυνηγοί σκοτώσουν με τα όπλα τους την κίσσα , είπαν όχι. Οι κυνηγοί τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θέλουν να της κάνουν κακό  ,αλλά να φροντίσουν το τραύμα της. Τότε τα παιδιά αποκάλυψαν το μυστικό. Αμέσως περιποιήθηκαν το τραύμα της κίσσας , βάζοντας στην τσουρουφλισμένη φτερούγα  της, αλοιφή για εγκαύματα και δένοντας  με επίδεσμο ,της έδωσαν σποράκια για να φάει και την έβαλαν μέσα σε ένα ζεστό σπίτι , μέχρι να γίνει καλά. Μετά από λίγο καιρό ,η κίσσα ,πολύ καλά στην υγεία της , ήταν και πάλι έτοιμη να πετάξει. Έτσι παιδιά και κυνηγοί την απελευθέρωσαν στον ουρανό για να είναι ξανά  ελεύθερη στο φυσικό της περιβάλλον και για να πάει να συναντήσει την οικογένειά της , αλλά και τις φίλες της τις πέρδικες , τα κοτσύφια και τις μπεκάτσες. Τρισευτυχισμένη ,πέταξε ψηλά και ανοίγοντας διάπλατα τις φτερούγες της , με ένα δυνατό και  μελωδικό κελάηδισμα ευχαρίστησε  ,παιδιά και κυνηγούς. 
Και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. 










                                                                   Οι πίνακες.



                                                                      Η  αφίσσα
                                                          Το συνεργατικό παραμύθι μας.