Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί !

Τις τελευταίες μέρες ασχοληθήκαμε στην τάξη μας με την έννοια της διαφορετικότητας , αρχικά εντοπισμένη σε εμάς και κατόπιν σε σχέση με τη γλώσσα, την εθνικότητα, το χρώμα και την εξωτερική εμφάνιση.
Ξεκινήσαμε με απλές δραστηριότητες με θέμα " ίδιο-διαφορετικό" όπου εντοπίσαμε διάφορα αντικείμενα μέσα στην τάξη τα οποία άλλα ήταν ίδια και άλλα διαφορετικά ( σε χρώμα, σχήμα, μέγεθος κ.ά).







Συνεχίσαμε με ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες  μέσα από τις οποίες αναδείχθηκαν τα κοινά μας χαρακτηριστικά αλλά τα διαφορετικά που μας κάνουν ξεχωριστούς.

Παιχνίδι : " να σηκωθούν  και να αλλάξουν θέση μεταξύ τους π.χ. όσοι έχουν κοντά μαλλιά " (υπάρχει μια καρέκλα λιγότερη από τον αριθμό των παιδιών οπότε μένει πάντα κάποιο παιδί όρθιο το οποίο δίνει και την οδηγία κάθε φορά).








Δραστηριότητα:  " είμαι ξεχωριστός γιατί... ."  





Δραστηριότητα: " ζωγραφίζουμε όλοι το ίδιο θέμα αλλά στο τέλος οι ζωγραφιές μας είναι διαφορετικές" (θέμα : σπίτι, δέντρο, ήλιος).








Από το υλικό της unicef  ( από το αντίστοιχο πρόγραμμα ) είχαμε ήδη έρθει σε επαφή με εικόνες από παιδιά από όλο τον κόσμο. Αποφασίσαμε να αναζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες στο διαδίκτυο και σε βιβλία.





Γνωρίσαμε παιδιά από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη, και την Αμερική.




Διαβάσαμε για τα αγαπημένα τους παιχνίδια, τα αγαπημένα τους φαγητά κ.ά. Είδαμε πως γράφουν το όνομά τους, πως γράφουν και προφέρουν το " καλημέρα " και το " γεια". Κάποιοι μάλιστα πρότειναν  τις επόμενες μέρες να λέμε την πρωινή μας καλημέρα σε διάφορες γλώσσες και οι υπόλοιποι συμφωνήσαμε   με ενθουσιασμό !





Χορέψαμε και διασκεδάσαμε πολύ με μουσική από διάφορες χώρες προσπαθώντας ταυτόχρονα να μιμηθούμε κινήσεις και φιγούρες από παραδοσιακούς χορούς τους.








Διαβάσαμε την ιστορία "Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος" και διαπιστώσαμε ότι η διαφορά στο χρώμα δεν μπορεί να είναι κριτήριο για μια φιλία, αντιθέτως μπορεί να μας προσφέρει χαρά, διασκέδαση αλλά και γνώσεις.



http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip43/Default.html

Μπήκαμε στη θέση του μαύρου κότσυφα αλλά και των άλλων πουλιών και σκεφτήκαμε πως θα αντιμετωπίζαμε εμείς ένα νέο μέλος στη παρέα μας. Τις σκέψεις μας και τις ιδέες μας  τις καταγράψαμε σε μια  ομαδική εργασία που φτιάξαμε.





Παρακολουθήσαμε το παραμύθι " Το ασχημόπαπο " που αναφέρεται στην διάκριση εξαιτίας της εξωτερικής εμφάνισης. 




 Αναλύσαμε την ιστορία και την δραματοποίησαμε ώστε να   μπούμε στη θέση των ηρώων, να αισθανθούμε κι εμείς όπως αισθάνθηκαν και να σκεφτούμε πως αντιμετώπισαν τις δυσκολίες τους.





Τέλος καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι όλοι είμαστε ίσοι, όλοι διαφορετικοί και όλοι ξεχωριστοί !!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.