Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Οι αγωνιστές του 1821 και τα πορτρέτα τους.

Φέτος ,για να τιμήσουμε τους ήρωες του 1821, φτιάξαμε τα πορτρέτα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της Μαντώ Μαυρογένους. Η έμπνευση μας δόθηκε ,όταν διαβάσαμε από το διαδίκτυο ,ότι ο εθνικός ζωγράφος της επανάστασης του 1821,ήταν Βαυαρός αξιωματικός ,ονομαζόταν Καρλ  Κρατσάιζεν ,ήταν φιλέλληνας και βρέθηκε στα πεδία πολλών μαχών . Αυτός ήταν και ο λόγος που σήμερα γνωρίζουμε την αυθεντική μορφή των μεγάλων μας αγωνιστών. Δεκαετίες πριν επινοηθεί και διαδοθεί η φωτογραφία, το ρόλο του φωτογράφου ή του οπερατέρ ,εκπλήρωναν όσοι κατείχαν την τέχνη της ζωγραφικής και του σχεδίου. Έτσι ο ζωγράφος αυτός μετά από κάθε μάχη , ζητούσε από τους ηγέτες να τους ζωγραφίσει με το μολύβι του και στο τέλος τους έβαζε να υπογράψουν οι ίδιοι το έργο ,έτσι ώστε η υπογραφή αυτή ,να αποτελεί και  πιστοποιητικό αυθεντικότητας.










Επίσης θελήσαμε να ζωγραφίσουμε και ''το κρυφό σχολειό '' ,του Νικόλαου Γκύζη, έναν πίνακα ζωγραφικής που είχε κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών ,μετά από συζήτηση στην τάξη .Μιλήσαμε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες , τα ελληνόπουλα μαθαίνανε γράμματα την περίοδο της τουρκοκρατίας ,ποιους είχαν για δασκάλους τους και πόση ''δίψα ''είχαν για μάθηση αλλά και υπέρμετρη  επιθυμία για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού .



Τέλος είδαμε ,σχολιάσαμε και ζωγραφίσαμε με άσπρη κιμωλία πάνω σε μαύρο χαρτόνι ,την  ''Γκουέρνικα ''του Πικάσο , το έργο που έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και που θα είναι επίκαιρο για πάντα, φανερώνοντας με απίστευτες συμβολικές εικόνες την οδύνη και τις καταστροφές του πολέμου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.