Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Το Δέντρο της Ζωής



 Για την συμμετοχή μας στον αντιρατσιστική εβδομάδα που διοργανώνει ο Δήμος της πόλης μας και σε συνέχεια της επεξεργασίας του θέματος του πολέμου και των δεινών του(προηγ. ανάρτηση http://34nipatras.blogspot.gr/2016/03/blog-post_3.html) θελήσαμε να φτιάξουμε κάτι που να δείχνει την ομορφιά της ζωής και την ασχήμια του πολέμου. Η έμπνευση μας ήρθε από το πολύ γνωστό έργο του  Gustav Klimt, Το Δέντρο της Ζωής.
Το Δέντρο της Ζωής ,1909  


Το Δέντρο της Ζωής

Δεσπόζει σε τοιχογραφία στο Palais Stoclet στις Βρυξέλλες σε κεντρικό σημείο. Το εσωτερικό αυτού του κτηρίου ήταν διακοσμημένο με μαρμάρινη επένδυση και έργα τέχνης. Στον χώρο περιλαμβάνονται ψηφιδωτά διαζώματα από τον Klimt και τοιχογραφίες του Ludwig Heinrich Jungnickel. Ο πίνακας δείχνει διαφορετικές επιρροές να συγκλίνουν μεταξύ τους, από τη βυζαντινή τέχνη του ψηφιδωτού στα ιαπωνικά χαρακτικά. Αλλά το βάρος πέφτει ειδικά στην αιγυπτιακή παράδοση που εκφράζονται από την στάση των στοιχείων και την επανάληψη των διακοσμητικών μοτίβων.


Το έργο καθήλωσε τα παιδιά και τότε μου γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε κάτι ανάλογο για τη ζωή. Βρήκα πολλά έργα τέχνης που έχουν επηρεαστεί από τον πίνακα αυτόν του Klimt και τα είδαμε με τα  παιδιάς  στη τάξη. Επειδή τους άρεσαν πολύ , πρότεινα να φτιάξουμε και εμείς το δέντρο της ζωής. 





. Όμως ακόμα δεν είχαμε βρει τι θα μπορούσε να δείχνει το κακό που προξενεί στη ζωή ο πόλεμος. Μέσα από συζήτηση και αφού είδαμε πολλές- πολλές εικόνες καταλήξαμε στην εικόνα ενός δράκου που πετάει φωτιά απ ΄το στόμα του και θέλει να κάψει το δέντρο της ζωής. Η ιδέα είχε ήδη πάρει μορφή στο μυαλό μας!

Πήραμε ένα μεγάλο χαρτόνι κάνσον και ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε το δικό μας Δέντρο της Ζωής. Τα παιδιά ζωγράφισαν με όμορφα λαμπερά χρώματα το δέντρο, το στόλισαν με λουλούδια και  έβαλαν στη βάση του τον τρομερό δράκο με τις φλόγες της φωτιάς του να απειλούν το δέντρο της ζωής 

Για να δείξουμε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαίωματα στη ζωή ανεξάρτητα από το χρώμα τους ή την καταγωγή τους διαλέξαμε τον πίνακα το Παιδί και το περιστέρι του Picasso,τον οποίο είχαμε επεξεργαστεί πρόσφατα μιλώντας για την ειρήνη και τον πόλεμο και κοσμεί τη τάξη μας.
Έκανα πολλά μικρά αντίγραφα του  πίνακα που τα παιδιά επιχρωμάτισαν έτσι ώστε να υπάρχουν όλες οι φυλές της Γης. Αυτά τα κρέμασαν απ΄ τα κλαδιά του Δέντρου της Ζωής και όσο μπορούσαν πιο μακριά απ΄ τον δράκο για να μην τα κάψει!

Στο τέλος γράψαμε τον τίτλο του έργου μας «Ο πόλεμος καταστρέφει το Δέντρο της Ζωής» και το κρεμάσαμε στη τάξη μας με πολύ περηφάνια!(Σε λίγες μέρες θα είναι στην έκθεση έργων στα πλαίσια της αντιρατσιστικής εβδομάδας στις εγκαταστάσεις τις πρώην πλαζ στη Πάτρα)


 Το ίδιο έργο έκανε και ατομικά κάθε παιδί για να στολίζει το δωματιό του και να θυμίζει πάντα πως η ζωή είναι πολύ όμορφη και πάντα θα πρέπει να την προστατεύουμε από τον πόλεμο!






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.