Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

''Η κυρία Γεωγραφία '',πάει στο Νηπιαγωγείο ...

Κατά τη διάρκεια των ελεύθερων δραστηριοτήτων το πρωί ,τα παιδιά εντόπισαν στη γωνιά της συζήτησης τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας ,διάσπαρτα πάνω σε ένα χαρτόνι ,τα οποία εσκεμμένα τοποθετήθηκαν εκεί.  Ήρθαν και με ρώτησαν ,κυρία τι είναι αυτό ; Ο χάρτης της Ελλάδας απάντησα ,που περιμένει σήμερα να τον γνωρίσουμε , να τον ανακαλύψουμε και να παίξουμε μαζί του. Με ανυπομονησία περίμεναν να δουν πως μπορεί κάποιος να συνθέσει τα κομμάτια ενός χάρτη ,σαν να πρόκειται για ένα παζλ.

Έτσι ,αφού πρώτα είδαμε ένα ένα τα γεωγραφικά διαμερίσματα και τα ονόματά τους , μέσα από έναν άλλον χάρτη ,στη συνέχεια συν θέσαμε τον δικό μας και κολλήσαμε τα κομμάτια του σε ένα μπλε χαρτόνι.
Τα γεωγραφικά διαμερίσματα είχαν κοπεί σε διαφορετικά χρώματα για να είναι ευδιάκριτα. Σχολιάσαμε το σχήμα  τους ,όπου κάποια μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση . Η Χαλκιδική για παράδειγμα , η οποία ανήκει στη Μακεδονία ,  μοιάζει με  τρία δάκτυλα ή ένα γάντι , είπαν κάποιοι. Επισημάναμε τις μαγευτικές  παραλίες της ,όπου το Καλοκαίρι πλήθος τουριστών τις επισκέπτονται για τις διακοπές τους.  Είπαμε ακόμα , ότι στο τρίτο πόδι της βρίσκεται το  Άγιο Όρος  ,με τα πολλά μοναστήρια του , όπου πολλοί το αποκαλούν και περιβόλι της Παναγίας. 
Η Θεσσαλία είναι επίσης πολύ όμορφη με το Θεσσαλικό κάμπο ,όπου εκεί καλλιεργούνται πολλά προϊόντα , όπως το σιτάρι κ.α. Η ήπειρος είναι εξίσου  πανέμορφη με τα χιλιοτραγουδισμένα  βουνά και ποτάμια της ,αλλά και η Στερεά Ελλάδα ,δεν στερείται φυσικής  ομορφιάς και κάλους. 
Η Κρήτη μας  θυμίζει ένα καράβι  που ταξιδεύει στη γαλάζια θάλασσα είπαν ορισμένα παιδιά.
Ναι και η Πελοπόννησος μοιάζει με παλάμη χεριού ή με φύλλο πλατάνου. Η Πελοπόννησος είναι πολύ όμορφη Χειμώνα -Καλοκαίρι , συμφωνήσαμε . Άλλωστε μένουμε σε αυτή και συγκεκριμένα στην Πάτρα ,γι αυτό πρέπει να ''παινέψουμε το σπίτι μας  ,αλλιώς θα πέσει να μας πλακώσει '' ,λέει ο λαός μας.  
Ακολούθησαν πολλά μικρά και μεγάλα άσπρα  νησάκια  ,τα οποία είναι διάσπαρτα σε όλα τα πελάγη της χώρας μας. Εξηγήσαμε τι είναι τα πελάγη
 (Ιόνιο πέλαγος ,Αιγαίο πέλαγος ,Κρητικό πέλαγος ) και ποια είναι η διαφορά τους από τους κόλπους (Πατραϊκός κόλπος  Κορινθιακός κόλπος ,Θερμαϊκός  κόλπος).Υπάρχουν βέβαια και οι Ωκεανοί ,αλλά αυτούς τους συναντάμε σε άλλα μέρη της γης. Η αλήθεια είναι ότι στην αρχή ήμουν διστακτική για το εάν όλα αυτά θα αρέσουν στα παιδιά ή εάν θα μπορούν να τα καταλάβουν σε αυτή την ηλικία. Τελικά όσο προχωρούσε η συζήτηση ,διαπίστωσα ότι το ενδιαφέρον τους για το'' μάθημα Γεωγραφίας '' ήταν έντονο και έτσι συνεχίσαμε να μιλάμε και για τα νησιωτικά συμπλέγματα . όπως είναι οι Κυκλάδες (μοιάζουν να δημιουργούν έναν κύκλο) , τα Δωδεκάνησα ,γιατί είναι δώδεκα ,τα Επτάνησα ,γιατί είναι επτά κτλ  .

 Είπαμε ακόμα  ότι πολλά από τα νησιά μας είναι μεγάλα όπως η Κρήτη  ,η οποία αλλιώς λέγεται και μεγαλόνησος  και άλλα είναι μικρά και στο χάρτη φαίνονται σαν μια κουκκίδα ,όπως η Αντίπαρος ,που βρίσκεται στις Κυκλάδες και απέναντι από την Πάρο. Η Ελλάδα μας έχει πολλά νησιά ,ίσως περισσότερα από χίλια . Πολλά από αυτά κατοικούνται από ανθρώπους και άλλα όχι.  Δεν κατοικούνται εκείνα που δεν έχουν νερό και τα λέμε ξερονήσια ,είπε ένας μαθητής μου ,αλλά και βραχονησίδες συμπλήρωσα ,γιατί έχουν πάνω τους βράχια. Μάθαμε ότι όλα τα νησιά μας βρέχονται γύρω -γύρω από θάλασσα.

 Μετά γράψαμε τα ονόματα των γεωγραφικών διαμερισμάτων .Κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα όμως χωρίζεται και  σε νομούς ,δηλαδή σε μικρότερα κομμάτια . Οι νομοί της Ελλάδας είναι αρκετοί ,με δύσκολα ονόματα  και για το λόγο αυτό ,θα τους διδαχθούμε στο '' μεγάλο σχολείο'' ,δηλαδή στο Δημοτικό.  Αρκετά μάθαμε για σήμερα.


Την επόμενη μέρα προσπαθήσαμε να απεικονίσουμε  στο χαρτί το δικό μας γεωγραφικό χάρτη  της πανέμορφης πατρίδας μας ,που θέλουν να την επισκεφτούν κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο και πολλοί  λαοί από τα αρχαία ακόμα χρόνια ,την ζήλευαν και ήθελαν να την κατακτήσουν ,τόσο για τις ομορφιές της ,όσο και για τη  γεωγραφική  θέση της , η οποία εξυπηρετεί πολλά συμφέροντα ,όπως το  εμπόριο κ.α.
Αναφέραμε την πρωτεύουσα της Ελλάδας ,που είναι η Αθήνα ,άρα και η μεγαλύτερη πόλη    της χώρας μας ,την συμπροτεύουσα Θεσσαλονίκη ,που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της  και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη ,καθώς και την Πάτρα , τον τόπο όπου διαμένουμε και αποτελεί   την τρίτη πόλη της Ελλάδας.
 Στο νότιο τμήμα της Ελλάδας βρίσκεται η Κρήτη και η Αφρική πιο κάτω   .
Στο δυτικό η Ιταλία και στο ανατολικό η Τουρκία, χώρες με τις οποίες συνορεύουμε.
Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Βοράς -Νότος -Ανατολή -Δύση ) τα έχουμε διδαχθεί πιο πριν (βλέπε παλαιότερη ανάρτηση).
 Τα κράτη με τα οποία συνορεύει επίσης  η Ελλάδα    είναι  η  Αλβανία και  η Βουλγαρία .

                                      

                                      

                                      
                                      Πολλοί θέλησαν να κάνουν μόνο την Πελοπόννησο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.