Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Μια μέρα στο Νηπιαγωγείο με τον Βασίλι Καντίνσκι



O Βασίλι ΚαντίνσκιΚαντίνσκυ) (ρωσική γραφή: Василий Кандинский, λατινική γραφή: Wassily Kandinsky, Μόσχα 16 Δεκεμβρίου 1866Νεϊγί-συρ-Σεν, Γαλλία, 13 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης. Έλαβε μέρος σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης εισάγοντας τις δικές του καινοτομίες και μία νέα αντίληψη για τη ζωγραφική, καταγράφοντας ένα πλούτο θεωριών και ιδεών στην πραγματεία Για το πνευματικό στην τέχνη. (Από τη Βικιπαίδεια)



Είδαμε έργα του μεγάλου αυτού ζωγράφου και μέσα από αυτά προσεγγίσαμε γεωμετρικές έννοιες  όπως ευθεία και καμπύλη γραμμή, τα είδη των απλών γεωμετρικών σχημάτων (κύκλος,τετράγωνο,κτλ) την έννοια των ομόκεντρων κύκλων. Παρατηρήσαμε τις συνθέσεις του ζωγράφου και  είδαμε πως στις συνθέσεις του  χρησιμοποιεί κυρίως καθαρά, έντονα χρώματα και απλές καθαρές γραμμές.






Μάθαμε πως ήταν Ρώσος ζωγράφος(είδαμε τη Ρωσία στον παγκόσμιο χάρτη μας) και επειδή κάποιο παιδί ρώτησε πως μιλούσε, ακούσαμε ρώσικα και διαπιστώσαμε πόσο  διαφορετική είναι αυτή η γλώσσα από την δική μας.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα έργα του και καθώς τα βλέπαμε άρχισαν αυθόρμητα να λένε τι βλέπουν σ αυτά…. ένα ουράνιο τόξο, τους πλανήτες στο διάστημα, κτλ.

Αντλώντας έμπνευση από τα έργα του Καντίνσκι,  αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα κολάζ(ατομικό έργο) με σχήματα που θα κόψουν μόνα τους τα παιδιά από γλασέ χαρτί και να επιχρωματίσουμε (ομαδικό έργο) το έργο του Thirty του 1937 (Paris, Centre Georges Pompidou)


Και να το αποτέλεσμα!








Το κολάζ στη συνέχεια το πλαστικοποιήσαμε και τα παιδιά το πήραν στο σπίτι τους για να το χρησιμοποιούν σαν σουπλά.




 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.