Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η Κυρία Ελευθερία



 
Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και της 17ης  Νοεμβρίου , μιλήσαμε στη τάξη μας για την Ελευθερία και προσπαθήσαμε να δώσουμε στην έννοια της Ελευθερίας, ένα νόημα κατανοητό στα παιδιά. Σ αυτό μας βοήθησε πολύ το παρακάτω ποίημα:

"Η κυρία Ελευθερία, είναι μια γλυκιά κυρία Κι έχει επάνω στην ποδιά της, όλα τα καλά παιδιά της. Το σχολείο, το βιβλίο, τη μελέτη, τη χαρά, Τη φιλία, την αγάπη, και της γνώσης τα αγαθά. ‘ Έχει μήλα, πορτοκάλια, φρέσκο γάλα και ψωμί Καθαρό νερό, μπισκότα και γλυκόπιοτο κρασί. ‘Έχει ακόμη, στην ποδιά της λουκουμάκια, καραμέλες Κι ένα όμορφο τραγούδι, από λυγερές κοπέλες.
Έχει σπίτια με αυλές ,φυτεμένες με γεράνια Και χωράφια με σιτάρι,
μα και δάφνινα στεφάνια. Η φωτιά δεν της αρέσει ,ούτε η βία και ο πόνος
Και πολύ στεναχωριέται, όταν κάποιος μένει μόνος
Της αρέσει να πετάει σε καθάριο ουρανό Χωρίς μαύρα συννεφάκια,
απ των όπλων τον καπνό. Και απρόσκλητη δεν πάει, κάπου, αν δεν την καλέσουν Και τα ωραία αγαθά της, οι άνθρωποι αν δεν γυρέψουν
Γιατί, θέλει τα παιδιά της, να φωνάζουν «καλημέρες»,χωρίς φόβο, χωρίς πόνο, χωρίς τη βοή απ΄ τις σφαίρες."

 
Το διάβασα στα παιδιά και αφού το συζητήσαμε αποφασίσαμε να ζωγραφίσουμε την Κυρία Ελευθερία όπως την φαντάζεται το κάθε παιδί, ακούγοντας το ποίημα. 









Είδαμε το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, μιλήσαμε λίγο για την ιστορία του ,βρήκαμε την Νέα Υόρκη στο χάρτη και μετά ψάξαμε να βρούμε όλα τα Ε-το πρώτο γραμματάκι της λέξης Ελευθερία-που είχαν κρυφτεί στη φωτογραφία του αγάλματος .







Τέλος με αφορμή το τραγούδι «Ο δρόμος» του Μάνου Λοίζου που μάθαμε για τη γιορτή της 17ης Νοεμβρίου ζωγραφίσαμε τον δικό μας δρόμο και γράψαμε και εμείς Ελευθερία με την ευχή όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά της.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.